Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Gabriela Skonieczna 10.10.2017

Brukiew czy ziemniaki? Wspaniałe przepisy na zapiekankę

– Brukiew pojawia się od kilku lat w dobrych warzywniakach i na targach. To zdrowe warzywo. Interesują się już nim najlepsi szefowie kuchni – zachwalała Katarzyna Pruchnicka. 
Posłuchaj
  • Brukiew czy ziemniaki? Wspaniałe przepisy na zapiekankę (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Przepis na zapiekankę z brukwi zaproponował słuchaczom Tomasz Purol. – Brukiew należy pokroić w cienkie plasterki i przełożyć sosem z białym winem, szalotką, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną śmietany. Dzięki dodaniu ziół do sosu cała zapiekanka nimi przeniknie – wyjaśnia.

ciasto czekoladowe 1200.jpg
Desery bez jajek i miodu? Są pyszne!

Zapiekankę z brukwi można wykorzystać jako dodatek do wszystkiego: do ryby czy do mięsa, ale także jako samodzielne danie. Jeżeli nie możemy dostać brukwi, możemy przygotować zapiekankę z ziemniakami. 

Jak zmienić przyprawy, żeby podkreślić ich smak? Zapraszamy do wysłuchania audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Purol (szef kuchni)
Data emisji: 10.10.2017 
Godzina emisji: 
11.15

gs/ab