Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Gabriela Skonieczna 19.12.2017

Najlepsza ryba na święta to...

– Wszystko zależy od naszego smaku, gustu i tego, jakie danie chcemy przyrządzić – mówi Joanna Ornoch. Jak dodaje, ważny jest nie tylko gatunek ryby, ale także to, skąd ona pochodzi.
Posłuchaj
  • Jak wybrać najlepszą rybę na święta (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

ryba gotowanie 1200.jpg
Jak gruba powinna być "pierzynka z soli" do ryby?

– Ryb mamy do wyboru bardzo wiele, a warto wiedzieć co się je. My przed świętami zachęcamy, żeby kupować ryby ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które pozwalają zachować ryby w morzach i oceanach dla nas i przyszłych pokoleń – podkreśla rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej z pozarządowej organizacji MSC, działającej na rzecz polepszenia stanu ekosystemów morskich.

O czym mówi znak MSC, którym są opatrywane ryby poławiane zgodnie ze standardami tej organizacji? Czy są różnice w cenie między rybami z połowów certyfikowanych a rybami poławianymi w inny sposób? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

śledzie 1200 free
Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Ornoch (organizacja MSC)
Data emisji: 19.12.2017 
Godzina emisji: 
11.16

gs/iwo