Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Rogowska 19.03.2020

Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!

Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.

"My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku" Sarah Britton, wyd. Marginesy "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku" Sarah Britton, Wydawnictwo Marginesy

Przepis autorka audycji zaczerpnęła z książki Sarah Britton "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku". – Są tam przepisy kolorowe, aromatyczne i nie składają się z tysiąca składników – zachęca.

Przepis na wegańskie calzone

Do wykonania ciasta potrzebujemy:

  • 430 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży;
  • 250 ml ciepłej wody;
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek).

Składniki do farszu możemy dobrać według własnego uznania. Możemy również skorzystać z pomysłu Katarzyny Pruchnickiej, która wybrała:

  • 2 gałązki selera naciowego;
  • 2 marchewki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • por.

Ciasto należy ugnieść (nie dłużej niż pół minuty) i odstawić do wyrośnięcia. Posiekany seler, por, czosnek i startą marchew usmażyć, po czym poczekać aż nieco ostygną. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery kulki i rozwałkować delikatnie na placki. Wystudzone nadzienie zamknąć w pierogach i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Po 7-12 minutach roślinna wersja calzone powinna być gotowa!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 19.03.2020
Godzina emisji: 13.43

kr/mk