Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paweł Kurek 13.01.2015

Jak sprawić, by kalorie w posiłkach znikały

- Jedzenie składa się z trików - mówiła w Czwórce psychodietetyczka. Ekspertka radziła, jak przyrządzać posiłki, aby były sycące, smaczne i niskokaloryczne.
Kalorie - wciąż je przeliczamyKalorie - wciąż je przeliczamy Flickr/nika_gab
Posłuchaj
  • Anna Maryniak, psychodietetyczka i Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia o tym, czym są kalorie (Czwórka/Nawiedzeni)
Czytaj także

Kalorie to bodaj jedna z najczęściej przeliczanych jednostek na świecie, tuż za nimi są kilogramy i centymetry. - Przykładowo 350 kcal, to jest siedem gramów chipsów albo porcja frytek - mówiła w Czwórce Anna Maryniak, psychodietetyczka. Ale 350 kalorii to też zdrowy, dietetyczny posiłek. Jak go wyczarować?

- Wystarczy szklanka czerwonego barszczu, pierś z kurczaka, dwa ziemniaki i sałatka - mówiła ekspertka. Dzięki temu zamiast "bomby kalorycznej", od której przybędzie nam kilogramów - przecież nigdy na siedmiu gramach chipsów się nie kończy, wystarczy spożyć zdrowy posiłek.

Sprytnym trickiem na obniżenie dziennej dawki kalorii, jest sposób podawania posiłków. - Jedząc owoce w postaci sałatki - a nie oddzielnie, oszukujemy oczy i umysł - mówiła gość Czwórki. Sałatkę dłużej konsumujemy, objętościowo jest jej więcej, przez to mamy wrażenie większej sytości.

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadził: Patryk Kuniszewicz

Goście: Anna Maryniak (psychodietetyczka) i Hanna Stolińska (Instytut Żywności i Żywienia)

Data emisji: 13.01.2015

Godzina emisji: 09.00

(pkur, ac)