Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paweł Kurek 27.03.2015

Modna na dietę bezglutenową to nabijanie w butelkę?

Produkty zbożowe, poza znienawidzonym glutenem, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Ich brak może zagrozić zdrowiu.
Na Festiwal zapraszani są tylko ci, którzy pieką pieczywo na zakwasie. Bez polepszaczy i dodatkówNa Festiwal zapraszani są tylko ci, którzy pieką pieczywo na zakwasie. Bez polepszaczy i dodatkówPolskie Radio
Posłuchaj
  • Hanna Solińska z Instytutu Żywności i Żywienia tłumaczy co może spowodować brak glutenu w organizmie (Czwórka/ Nawiedzeni)
Czytaj także

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które w dużej ilości znajdują się w ziarnach zbóż. Zdaniem części dietetyków jest on szkodliwy dla organizmu. Ale nawet sam twórca diety bezglutenowej nie jest o tym do końca przekonany.

- Wycofał się on ze swoich tez jakoby gluten zagrażał naszemu organizmowi - mówiła w Czwórce Hanna Solińska z Instytutu Żywności i Żywienia. Mimo to wiele osób unika produktów zbożowych, a dostarczają one magnezu, żelaza, witaminy z grupy B, cynku.

W audycji " Nawiedzeni" mówiliśmy też, jak działają kosmetyki wyprodukowane na bazie glutenu?

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 27.03.2015

Godzina emisji: 9.30

pkur