Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 11.01.2016

Dieta bezglutenowa. Moda czy konieczność?

- Celiakia jest jak góra lodowa. Wiemy tylko o tych przypadkach zachorowań, które widać nad powierzchnią wody. Reszta, ogromna większość, to chorzy niezdiagnozowani - mówi ekspertka ds. żywienia Anna Wojtasik.
Posłuchaj
  • Czym jest celiakia i co jeść na diecie bezglutenowej? (Nawiedzeni/Czwórka)
Czytaj także

Gluten, czyli mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występuje m.in. w ziarnach przenicy i jęczmienia. Szacuje się, że 1 proc. osób w populacji europejskiej choruje na celiakię, czyli nie toleruje glutenu. - Celiakia powoduje zanik kosmków jelitowych, przez co nasze jelita stają się płaskie, co upośledza wchłanianie składników odżywczych. Przed laty jej objawy były podobne do objawów niedożywienia, dziś typowych przypadków jest coraz mniej. Pojawiają się za to atypowe, charakteryzujące się choćby bólem głowy, aftami - mówiła Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia.

Co powoduje tę chorobę? Skłonności genetyczne i gluten w diecie. - Warto zrobić badania, które określą czy chorujemy, ale także, czy mamy predyspozycje, by zachorować - przekonywała ekspertka. W programie mówiła także o tym, jak wyglądają testy na celiakię i tłumaczyła, jak wygląda dieta chorych.

***

Tytuł audycji: "Nawiedzeni"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Anna Wojtasik (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie)

Data emisji: 11.01.2015

Godzina emisji: 11.30

kd/pj