Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 06.02.2016

Miód, dżem, cukierki. Biegaczu, jedz słodycze!

Dietetyczka Katarzyna Biłous przekonuje, że sportowiec może sobie pozwolić na więcej słodkości. - Zdrowe odżywianie u biegaczy jest zupełnie czymś innym niż u osób, które siedzą przed telewizorem - mówi.

Jak wyjaśnia dietetyczka, głównym paliwem sportowców są węglowodany. - Przed treningiem możemy jeść słodycze bez wyrzutów sumienia, a nawet byłoby to bardzo wskazane. Dzięki temu, że zjemy kajzerkę z miodem albo dżemem czy nawet cukierka, tkanka tłuszczowa będzie spalała się szybciej, niż gdybyśmy biegli na czczo - przekonuje.

Ekspertka radzi też, jak wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i wyjaśnia, dlaczego dieta niskokaloryczna może prowadzić do... wzrostu wagi i zmniejszenia mięśni. Podaje również przepis na napój energetyczny własnej roboty.

***

Tytuł audycji: Rozbiegani

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Katarzyna Biłous (dietetyczka)

Data emisji: 7.02.2016

Godzina emisji: 12.00

mg/tj