Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 26.06.2020

Przepisy na domowe lody - od bananowych po miętowe

W lodach kupowanych w sklepach, oprócz mleka i owoców najczęściej znajdziemy też cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające i inne dodatki, dlatego, jak przekonywała Jolanta Naklicka-Kleser, ten przysmak warto samodzielnie przygotowywać w domu.

dajesz radę 1200.JPG
Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż

- Różne owoce mrozimy w oddzielnych woreczkach, by móc z nich korzystać przez jakiś czas, a nie tylko jednorazowo. Po wyjęciu z lodówki miksujemy je blenderem, a dodatki dobieramy według uznania - tłumaczyła ekspertka. - Jeśli wybierzemy na przykład banany, dodadzą one słodyczy, zastępując cukier. Odrobina oleju kokosowego zaś sprawi, że lody te nie zamarzną na kamień, tylko będą bardziej aksamitne.

Jakie lody jadamy najchętniej? Jaka jest ich wartość odżywcza i czy zawsze muszą tuczyć? Czy lody są dobre na chore gardło? A także, jak zrobić lody z miętą, burakiem, czy zielonym groszkiem? Odpowiedzi szukaliśmy w studiu Czwórki, ale też w książce "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książki pt. "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie")

Data emisji: 16.06.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/gs