Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 08.12.2017

Kuchnia ekologiczna i ekonomiczna? To możliwe!

- Można jeść zdrowo i nie wydawać na to całej pensji - przekonuje Monika Mrozowska, aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka książki "Ekologiczna kuchnia ekonomiczna".
Posłuchaj
  • Monika Mrozowska o sposobach na zdrowe i tanie odżywianie (Dajesz radę/Czwórka)
Czytaj także

Monika Mrozowska Warto korzystać z okazji, kiedy wyjeżdżamy za miasto. Namawiam, żeby zatrzymać się, kupić jajka albo dynię prosto z pola

"Na zdrowiu nie oszczędzamy" - takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Tymczasem wystarczy kilka wskazówek i szybko można przekonać się, że zdrowa i ekologiczna kuchnia może być niedroga. - Należy odżywiać się racjonalnie i w sposób zrównoważony przez cały czas, a nie tylko przy okazji kupienia drogiej certyfikowanej kaszy jaglanej, której cena bywa sześciokrotnie wyższa od tej bez certyfikatu - wyjaśnia gość Czwórki. 

Monika Mrozowska radzi też, by przede wszystkim kupować produkty proste i łatwo dostępne. - Najlepiej takie, które rosną w naszym klimacie i na które akurat jest sezon. Wtedy mamy pewność, że są w danym okresie najtańsze i najlepsze. Nawet bez certyfikatu - dodaje autorka książki i opowiada o przepisach, które nie zrujnują domowego budżetu, tłumaczy, dlaczego musli powinno robić się w domu, jak zrobić pasztet z resztek i własnoręcznie "wydoić" migdały.

Czytaj także
dieta jedzenie 1200.jpg
Jedz dobrze i świadomie. Jak układać dietę?

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Monika Mrozowska (aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka "Ekologicznej kuchni ekonomicznej")

Data emisji: 8.12.2017

Godzina emisji: 14.07

kul/mc