Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 13.04.2018

Zakwaszenie organizmu? ”Ta choroba nie istnieje”

Obniżenie poziomu Ph w organizmie popularnie nazywane jest "zakwaszeniem". A objawy, wiązane z nim w społecznej świadomości, wynikać mogą z niewłaściwego sposobu odżywiania.

smutek deszcz 1200.jpg
Niebezpieczne skutki depresji. Jak z nią walczyć?

Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne, m.in. senność lub nadmierną aktywność, zmęczenie, bóle głowy, infekcje czy trądzik. - Wbrew pozorom ciężko jest zakwasić organizm i na co dzień jest to właściwie niemożliwe. Mamy regulujące Ph bufory, które - jeśli choć trochę jego poziom spadnie - wytwarzają wodór czy dwutlenek węgla, a te potem usuwane są w organizmu. Cały ten proces trwa jednak kilka minut - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

W jaki sposób zadbać o zbilansowaną dietę, zamiast sięgać po suplementy, które mają "odkwasić" nasz organizm? Co spożywać, a których produktów należy unikać? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe 

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia)

Data emisji: 13.04.2018

Godzina emisji: 14.05

kd