Kuchnia Czerwony Rower to jadłodajnia działająca na warszawskiej Pradze Północ. Oprócz tego, że lokal ten jest prowadzony dla osób i przez osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, wyróżnia go wysoka jakość potraw i przystępne ceny. - Część dań smakowo na pewno nie odbiega od tego, co serwuje się w najbardziej ekskluzywnych restauracjach. Różnią się za to ceną. Za tę samą zupę tam trzeba zapłacić 18 zł albo i więcej, a u nas tylko 3 złote - tłumaczy Anna Machalica-Pułtorak.
W Kuchni Czerwony Rower używa się wyłącznie naturalnych produktów. - Jesteśmy przedsiębiorstwem społecznym. W związku z tym korzystamy z darów: różnych płodów rolnych z ekologicznych gospodarstw. Używamy warzyw, które są wolne od chemii, od pestycydów. Część osób, która przychodzi do nas pierwszy raz mówi, że nasze potrawy są jakieś inne. Ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do różnych ostrych, pikantnych dodatków, to coś takiego naturalnego czasem budzi w nas na początku niepokój - podkreśla gość radiowej Jedynki.
Jakie dania znajdują się w ofercie jadłodajni i kto ustala menu, dowiesz się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: "Życia rysy" w cyklu "Twarzą w twarz"
Prowadzi: Agata Puścikowska
Gość: Anna Machalica-Pułtorak (honorowa prezes stowarzyszenia Otwarte Drzwi)
Data emisji: 14.11.2016
Godzina emisji: 23.11
pg/gs