Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 17.03.2016

Czy przemysł spożywczy nas truje?

Większość z nas w sklepach sięga po produkty, które wyglądają najlepiej. Czy ich doskonały wygląd zawsze idzie w parze z jakością?

Izabela Topolska z Krajowej Rady Drobiarstwa przekonywała, że na obniżanie jakości produktów spożywczych nie pozwalają m.in. prawne obostrzenia, obowiązujące w krajach UE. - Negatywna opinia Polaków o drobiu jest wynikiem tego, że w mediach nagłaśniane są marginalne przypadki łamania prawa przez nieuczciwych producentów - mówiła ekspertka.

Goście Czwórki zdradzali, czy rzeczywiście drób, który trafia na nasze stoły za życia faszerowany był środkami chemicznymi, i opowiadali, skąd bierze się  opinia, że warzywa i owoce zawierają dużo... fosforu. Sprawdziliśmy także, dlaczego dieta bezglutenowa wcale nie odchudza.

***

Tytuł audycji: "Się mówi"

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Izabela Topolska (ekspert ds. jakości drobiu Krajowej Rady Drobiarstwa), Anna Żyła (dietetyk, "Ciało i zdrowo"), Artur Wiktor (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 17.03.2016

Godzina emisji: 14.00

kd/mc