Nie tylko karkówka. Lody, tofu i inne nietypowe przysmaki z grilla
To nie święta, zatem nie trzeba organizować świątecznych spotkań rodzinnych, nie trzeba robić porządków i kupować prezentów. Zatem co trzeba? Trzeba wyszorować grill! Bo Polacy będą spędzać majówkę najczęściej u rodziny i znajomych (24 proc. respondentów), w domu (23 proc.) lub na działce (22 proc.). Wybierają więc najbardziej ekonomiczne warianty, czyli grill.
– Nie tylko można, ale nawet trzeba być zdrowo i smacznie najedzonym. Grill można pod to podciągnąć, o ile oczywiście dostosujemy się do kilku punktów. Tradycyjny węglowy grill nie jest najzdrowszą formą obróbki jedzenia – przypominała Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk. Gdy tłuszcz z mięsa skapuje na żarzące się węgle powstają szkodliwe substancje. Problem, jak radzi gość Kuby Strzyczkowskiego, można wyeliminować grillując chude mięso, ryby czy warzywa.
Grill na balkonie, w lesie, na plaży. Co na to przepisy?
Muzyk Krzysztof Piasecki zachęcał, aby oprócz czasu na grilla znaleźć chwilę na aktywności. Bardzo istotne jest, jego zdaniem, odpowiednie zaplanowanie odpoczynku. – Jak człowiek zaczyna się decydować czy ma jechać na rowerze, biec, iść czy żeglować to już w samym faktem zastanowienia spala tyle kalorii, że potem już nie ma powodu, żeby wykonywać, którąś z tych czynności – argumentował.
Jaka powinna być dobra dieta? Czy smażenie na aluminiowych tackach jest zdrowe? I dlaczego niezdrowe jedzenie jest tak smaczne? O tym wszystkim usłyszą Państwo w nagraniu audycji, w której oprócz ekspertów wypowiedzieli się nasi słuchacze.
***
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: Justyna Marszałkowska-Jakubik (dietetyk, portal zdrowonajedzeni.pl), Krzysztof Skiba (muzyk), Andrzej Faliński (Forum Dialogu Gospodarczego), Krzysztof Piasecki (muzyk, konferansjer), Michał Ogórek (publicysta), Krzysztof Matusiak (Klub Miłośników Gór)
Data emisji: 30.04.2018
Godzina emisji: 12.07
gs/ml
Oto wyniki sondy przeprowadzonej podczas audycji: