– Robiłem już różne guacamole. Takie podstawowe musi mieć świeże mango, ogórka i ser mascarpone. Jeśli dodamy do tych składników truskawki, to wyjdzie nam prawdziwe cudo, zwłaszcza, jeżeli połączymy je z… surową rybą – mówi gość Tomasza Żądy.
Guacamole z truskawkami łatwo przygotować samemu. Oto przepis Jarosława Uścińskiego:
Kroimy truskawki w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę mascarpone i jedno awokado. Do tego 1/3 drobno pokrojonego ogórka. Następnie dodajemy niewielką ilość czerwonej cebuli. Wszystkie składniki, oprócz sera, który dodajemy na koniec, łączymy w misce. Po wymieszaniu składników, należy doprawić je świeżą bazylią, solą, pieprzem, ostrą papryką i sokiem z limonki. Gotowe guacamole znakomicie łączy się z surową rybą: łososiem, albo tuńczykiem.
Guacamole z truskawkami
***
Tytuł audycji: Dzień z Trójką w domu
Prowadzi: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 31.05.2020
Godzina emisji: 11.16
ml