Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 18.01.2014

Chcesz jeść zdrowo i nowocześnie? Sięgnij po ryby

- Dorsze i śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, o tej porze roku bardzo wskazane - zalecił szef kuchni Jarek Uściński i podał słuchaczom Jedynki przepis na pyszne danie.
Rybacy wracający z połowów na BałtykuRybacy wracający z połowów na BałtykuPAP/Marcin Bielecki

Mistrz kulinarny i przewodniczący Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarek Uściński podkreśla, że podstawą dobrego dania mięsnego lub rybnego jest dobre pochodzenie produktów. - W sklepowych rybach mrożonych bywa 40 procent wody - przestrzegł.

Goszcząc w audycji "Smaki zdrowia" kucharz polecał słuchaczom Jedynki dania, których podstawą są śledzie i dorsze. - Dorsz może być sauté, oprószony jedynie mąką oraz solą i podany na kiszonej kapuście przesmażonej z odrobiną przyprawy 5 smaków - powiedział Uściński w rozmowie z Anną Popek.

Ci, którzy lubią kminek, mogą go dodać do kapusty. Kwestia dodatku do ryby także zależy od gustu.

Przepisy kulinarne w Polskim Radiu >>>

Ryby
Ryby to zdrowy pokarm zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Fot. East News/Glow Images

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Jarosław Uściński swoją kulinarną pasję realizuje także poprzez współpracę z młodymi, z których już dziś jest dumny. Wspiera reprezentację Polski juniorów na olimpiadach kulinarnych i jest członkiem zespołu Polish BBQ Kings, z którym w minionym roku zdobył pierwsze miejsce w prestiżowej kategorii "sos barbecue" na Mistrzostwach Świata w Grillowaniu.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała i prowadziła Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(asz)