Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 28.06.2014

Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu

- W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator.
Komosa ryżowaKomosa ryżowaMichael Hermann/Wikipedia, lic. CC

Jak wyjaśnił gość audycji "Smaki zdrowia", komosa jest obecnie dostępna w większości sklepów w Polsce. Dotyczy to obu jej odmian: komosy ryżowej i komosy białej. Doskonałym dodatkiem w kuchni do tej rośliny są, jak przekonywał Paweł Anders, świeże liści młodego szpinaku, białe warzywa (np. marchewka, seler, pietruszka) i oliwa z oliwek.

- Gotujemy komosę w bulionie z warzyw aż zrobi się miękka, odcedzamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy liście młodego szpinaku, oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę mąki, a gdy ktoś lubi - również czosnek. Następnie wszystko to mieszamy, formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek na niedużym ogniu, aż zrobią się chrupiące i ładnie zarumienione - tłumaczył kucharz i restaurator.

Jak dodał, dobrym dodatkiem do placków z komosy mogą być warzywa, które zostały użyte do przygotowania bulionu. Wystarczy tylko lekko je rozgnieść i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.

Rozmawiała Anna Popek.

pg/pj