Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 06.07.2014

Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem

Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders.
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiemGlowImages/EastNews

Do przygotowania smacznego, zdrowego i nisko kalorycznego dania potrzebować będziemy, prócz liści kalarepy, świeżych pomidorów, przypraw, makaronu i sera typu parmezan.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

- Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy oliwy z oliwek oraz sól, pieprz i tymianek. Jeśli ktoś nie lubi tej ostatniej przyprawy, może zamiast niej wykorzystać natkę pietruszki lub bazylię. Tak przygotowane pomidory wkładamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Następnie przekładamy je na patelnię, dodajemy liści kalarepki i wszystko razem dusimy. Otrzymany sos mieszamy z ugotowanym makaronem i na końcu posypujemy z wierzchu serem - tłumaczył Paweł Anders.

By cieszyć się jeszcze lepszym smakiem warto do naszego posiłku, radził gość Jedynki, napić się lampki białego wina.

Przy okazji kucharz i restaurator przypomniał, że w przypadku świeżych warzyw dobrze jest je najpierw namoczyć w wodzie z dodatkiem sody i soli. To pozwoli zneutralizować ewentualne zanieczyszczenia, które kryją się w warzywach.

Rozmawiała Anna Popek.

pg/kd