Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 19.07.2014

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
Cukinia - prosty sposób na smaczne danieFlickr/[puamelia]

Cukinia jest warzywem dietetycznym, ma mało kalorii, a do tego szybko i łatwo można przygotować na jej podstawie smaczne danie. - Żeby usmażyć placki wystarczą cztery cukinie, jedno jajko i już można zrobić porządny obiad. Cukinia nie potrzebuje szczególnej obróbki termicznej, 2-3 minuty i gotowe - podkreślał w audycji z cyklu "Smaki zdrowia" Janusz Mizera.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Restaurator zaproponował również przepis na kawałki cukinii w sosie jogurtowym z czosnkiem i chili. - Bez obierania ze skórki kroimy cukinię w plastry, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Gdy już troszkę poleży, odsączamy kawałki cukinii na papierowym ręczniku, smażymy na oliwie i odkładamy do wystygnięcia. Sos przygotowujemy natomiast z jogurtu z dodatkiem pietruszki, soli, pieprzu, dużej ilości czosnku i drobiny oliwy. Gdy cukinia już wystygnie, zalewamy ją sosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki - tłumaczył gość Jedynki.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/asz