Jak radził gość audycji "Smaki zdrowia", jeszcze przed zamrożeniem możemy rybę pokroić na kawałki. Potrzebujemy również specjalnego ryżu, który jest mniejszy od normalnego i ma okrągłe ziarna. - Można go kupić w każdym sklepie z artykułami do sushi, a coraz częściej także w hipermarketach. Ryż myjemy tak długo aż spłuczemy biały nalot. Ja mam taki sposób, że namaczam ryż w wodzie przez kilka godzin i gotuję pod przykryciem 11 minut - tłumaczył Janusz Mizera.
W ojczyźnie sushi - Japonii - ryż zakwaszany jest octem, co przyspiesza proces jego fermentacji. W polskich warunkach potrzebna jest natomiast zaprawa do ryżu. - Przygotowujemy ją z octu ryżowego, białego wina, soli i cukru. Tak sporządzoną zaprawą zalewamy ciepły ryż i czakamy aż wystygnie - radził restaurator i znawca kuchni.
By cieszyć się pełnią smaku sushi, zadbać należy jeszcze o następujące produkty: wodorosty, wasabi, imbir marynowany i sos sojowy.
Rozmawiała Anna Popek.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
pg/kul