Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 04.10.2014

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasuEast News/Glow Images

Restaurator i znawca kuchni poleca danie, do którego doskonałe będą prawdziwki lub podgrzybki. - Polędwicę wołową i grzyby należy przygotować osobno i połączyć dopiero na talerzu. Potrzebne nam będą także pieprz i sól, brandy, odrobina śmietany, masła i oliwy truflowej - wyjaśnia.

Ważne jest przygotowanie mięsa. Lekko osypaną pieprzem i solą polędwicę należy włożyć na rozgrzaną patelnię i smażymy zaledwie po trzy minuty z każdej strony, w środku mięso pozostanie surowe. - Odkładamy je na bok, a na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy grzyby, a gdy zaczną skwierczeć dolewamy brandy. Jest nawet wskazane, by potrawa w tym momencie zapłonęła, ale trzeba uważać - zastrzega gość Anny Popek.

Gdy alkohol nieco odparuje dodajemy odrobinę świeżej ostrej papryki i podlewamy śmietaną.

Janusz Mizera sugeruje, by przed podaniem podgrzać talerze do około 70-80 stopni i na ciepłe wykładać pokrojoną w plastry polędwicę. - Wszystko to polewamy sosem z grzybami. Jeśli lubimy, można dodać oliwę truflową, która podkreśla smak potraw - mówił Janusz Mizera.

Jakiej śmietany warto użyć do przygotowania tego dania i jakie dodatki do niego pasują? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(asz)