Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 27.09.2014

Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści

Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii.
Owczy ser pecorinoOwczy ser pecorinoGlow Images/East News

Jest to na przykład ser Manchego produkowany na południe od Madrytu na równinach La Manchy. - A owczy ser Pecorino to jeden z najstarszych serów. Był robiony w czasach rzymskich - mówi w audycji "Smaki zdrowia" Janusz Mizera. Gość Anny Popek przypomina, że Pecorino to ser twardy, a był robiony dla wojska ponieważ zachowywał długi termin przydatności do spożycia. Dlatego rzymscy legioniści dostawali go w ramach racji żywnościowych.
Sery owcze nie uczulają, tak jak te robione z mleka krowiego, i są łatwiej przyswajalne. Mają też specyficzny smak.
W Polsce sery owcze nie są zbyt popularne, choć ostatnio furorę robią sery korycińskie sprzedawane razem z czarnuszką.

Posłuchaj całej rozmowy, z której można dowiedzieć się jakie właściwości ma czarnuszka oraz poznać przepis Janusza Mizery na omlet bez mąki, który można zrobić z serem owczym lub kozim.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(ag/asz)