Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Barbara Cholewińska 22.07.2014

Obcą kuchnię chwalicie, polskiej nie znacie

W ostatnich latach, jak grzyby po deszczu, wyrastają nowe bary i restauracje z cudzoziemskim menu. Zachwycamy się sushi, hamburgerami, czy kebabami. Tymczasem polska kuchnia wcale nie jest gorsza. Cudze chwalimy, swego nie znamy!
Obcą kuchnię chwalicie, polskiej nie znacieGlow Images/East News

Co Polakom kojarzy się z kuchnią polską? Oczywiście pierogi, flaki, schabowy z kapustą, czy rosół. Okazuje się jednak, że... kuchni polskiej tak naprawdę nie ma. Istnieją za to potrawy regionalne. - Trwa na przykład odwieczny spór o to, czy pierogi są ruskie, polskie, czy ukraińskie. Tymczasem to zależy od nadzienia, ktore determinuje przynależność tej potrawy do danego regionu. Wiadomo, że różne regionalne przysmaki składają się na kuchnię polską  - mówi Alicja Safarzyńska ze Smart Studio.

Czytaj także: Wakacyjna loteria żywieniowa <<<

Kilka lat temu znalezienie mało popularnych warzyw, jak na przykład czarnej rzepy czy jarmużu, na bazarkach było nielada zaskoczeniem. Dziś wracamy do "zapomnianych smaków" i odkrywamy je na nowo. Na polskich stołach reanimowana została również kasza. Według ekspertki, kasza jaglana jest teraz numerem jeden pod względem ilości jej konsumowania. Jest bowiem nie tylko bardzo zdrowa, ale też po prostu smaczna.

Kasza/fot.Glow
Kasza/fot.Glow Images/East News

- Zaczynamy jeść coraz bardziej odpowiedzialnie i zdrowo. To, że jemy kaszę jaglaną, która jest jedną z najzdrowszych kasz, wynika z faktu, że jest coraz większe zainteresowanie właściwym odżywianiem, chcemy dostarczać sobie jak największe ilości składników odżywczych - tłumaczy szef kuchni, Kuba Korczak . Dodaje, że Polacy mają coraz większą wiedzę na temat samych produktów i coraz częściej chcą się w tym zakresie edukować.

Zobacz też: Jedzenie na kółkach podbija Polskę <<<

Eksperci w dziedzinie zdrowego żywienia polecają powrót na polskie stoły jagnięciny. Jest prosta w upieczeniu, a przy tym zdrowa i pyszna.

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy w audycji " 4 do 4 ".

bc/kd