Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 22.10.2013

4 smaki dyni - królowej jesieni

Jesień to czas na dynię. Polacy po wielu latach docenili jej kulinarne walory, powoli zadomawia się też u nas amerykańskie święto Halloween.
4 smaki dyni - królowej jesieniGlow Images/East News
Posłuchaj
  • 4 przepisy na dania z dyni - poleca Dominika Szaniawska z Ente Cafe (Czwórka/4 do 4)
Czytaj także

Dynia występuje w setkach rodzajów. Są dynie pomarańczowe, zielone, białe, kremowe, niemal czerwone, małe i duże, o kształcie klasycznej dyni i kabaczka, o wielu różnych smakach zapachach i konsystencjach. Warto poświęcić chwilę czasu i wybrać tę, która smakuje nam najbardziej.

Ola Opala o 4 sprawdzone przepisy na dania z dyń poprosiła Dominikę Szaniawską z Ente Cafe. Specjalnie dla słuchaczy Czwórki wybrane zostały: dwie dyniowe zupy, dyniowe pesto i chlebek z dynią i płatkami owsianymi. Do każdego z nich przyda się mus z dyni.

Mus z dyni
Dynię należy obrać ze skórki i odpestkować. Poukładać na blaszce i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 40-60 minut. Sprawdzamy, nakłuwając, czy już jest miękka. Taką dynię możemy rozdrobnić widelcem albo zblendować na gładką masę.

- Dyniową masę możemy przechowywać w lodówce kilka dni i wykorzystywać do różnych przepisów - poleca Dominika Szaniawska. - Zupy z dyni są szczególnie dobre na jesień. Ja najchętniej używam dyni melonowej. Jak się ją przekroi to pachnie melonem, czasem arbuzem. Ta dynia ma zieloną skórkę i bardzo fajny, soczysty miąższ.
Zupa z dyni
1 szklanka upieczonej dyni - musu
0,5 litra bulionu warzywnego lub rosołku
4 duże czerwone papryki

sól i pieprz do smaku
kilka łyżek śmietany

Papryki ze skórką i ogonkiem wrzucamy do piekarnika, rozgrzanego do 220-230 stopni. Układamy ja na papierze do pieczenia. Pieczemy tak długo, aż będzie czarna - wystarczy 25-30 minut. Czarną paprykę wyjmujemy z piekarnika i wrzucamy do plastikowej szczelnej torebki. Czekamy aż wystygnie. Zdejmujemy skórkę, wybieramy nasionka i blendujemy.
Musy z dyni i papryki wrzucamy do rozgrzanego bulionu. Dodajemy sól pieprz i gotujemy 10-15 minut. - Taką zupę można podać z  kruszoną fetą  - poleca Dominika Szaniawska. - Pod koniec gotowania można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 procent).
Ekspertka kulinarna poleca również przepisy: na zupę z dyni z mlekiem kokosowym, czosnkiem i imbirem, chlebek z dynią i płatkami owsianymi oraz makaron z dyniowym pesto - posłuchaj.
(pj)