Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Adam Kaliński 21.10.2018

Sfermentowane, czyli zdrowe

Wybór warzyw mamy dziś na rynku ogromny, a konsumenci lubią sięgać po nowe, nieznane produkty. To powoduje, że wiele swojskich jest nieco zapomnianych, jak kiszona kapusta czy kwaszone ogórki.
Posłuchaj
  • Dr Ewelina Hallman ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, z którą w radiowej Jedynce rozmawiała Aleksandra Tycner - mówiła o prozdrowotnych właściwościach kiszonych produktów.
Czytaj także

Dr Ewelina Hallman ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, z którą w radiowej Jedynce rozmawiała Aleksandra Tycner - powiedziała, że bardzo dobrą i zdrową częścią np. kiszonej kapusty jest sok, w którym znajdują się bakterie kwasu mlekowego. Zawiera on związki polifenolowe oraz witaminę C, która jest dobrą, i naturalną witaminą. Z kolei polifenole - to silne związki o charakterze przeciw utleniającym i antynowotworowym.

Proces fermentacji - podkreśliła ekspertka - to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, a sfermentowane produkty są prozdrowotne, aktywizują naszą florę jelitową i wzbogacają organizm w związki bioaktywne. Dlatego trzeba je propagować i nie należy się ich obawiać.

Przygotowaną jednak sałatkę z dodatkiem przypraw, jabłek i marchewki należy zjeść jak najszybciej, bo witaminy się utleniają i są już bezwartościowe.

Aleksandra Tycner, ak, NRG