Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 02.01.2017

W trosce o środowisko. Jaką rybę wybrać na obiad?

Według ONZ niemal 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach sola czy węgorz już teraz potrzebują więc naszej pomocy w walce o przetrwanie.

ryba ogon 1200x660.jpg
Zagrożone ryby. Jedzmy tylko te z certyfikatem?

Okazuje się, że co 20 minut na świecie znika jeden gatunek zwierząt, wśród nich ryby i owoce morza. Pstrąg, karp, sum czy śledź atlantycki - te ryby nie są zagrożone wyginięciem. Unikać jednak powinniśmy m.in. pangi czy niektórych gatunków tuńczyka, którego także zaczyna brakować. Na pytanie, które ryby warto wybierać ze sklepowych półek, a które lepiej omijać odpowiada specjalnie wydany poradnik organizacji WWF, który dostępny jest m.in. w internecie.​​ - Warto też, będąc w sklepie, sprawdzić na produkcie rybnym, który chcemy kupić, skąd dana ryba pochodzi i jakimi narzędziami została wyłowiona - tłumaczyła Justyna Zajchowska z WWF.

Jakie dane powinny znajdować się na produktach rybnych, które chcemy kupić? Na jakie certyfikaty należy zwracać uwagę podczas robienia zakupów? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego Justyny Tylczyńskiej.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Data emisji:2.01.2016

Godzina emisji: 16.35

kd/jsz