Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 07.08.2017

Zatrucia pokarmowe. "To ciągle zmora urlopowiczów"

Nic tak nie psuje wakacji jak problemy żołądkowe. - Świeżość produktów, które spożywamy, ma decydujące znaczenie. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso czy podroby - ostrzega dietetyk Ewa Trusewicz. 
Posłuchaj
  • Zemsta faraona, salmonella, nieświeży olej - jak uniknąć problemów z żołądkiem na wakacjach? (Czat Czwórki/Czwórka)
Czytaj także

W ciepłe dni niewłaściwie przechowywane produkty stanowią duże zagrożenie dla naszego żołądka. - W lecie, nawet w temperaturze pokojowej, rozwijają się patogeny, bakterie i toksyny bakteryjne. Niektóre z nich są odporne na obróbkę termiczną - tłumaczy gość Czwórki i podpowiada, na co należy uważać w wakacyjnych kurortach. - Jeśli mamy ochotę na loda, kupmy firmowego. Zapakowanego i z zamrażarki - wyjaśnia.


Czytaj także
pizza 1200.jpg
Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

Często ofiarami zatruć pokarmowych stają się turyści, którzy wyjechali na egzotyczne wakacje. - W krajach afrykańskich czy azjatyckich ludzie mają zupełnie inną florę bakteryjną niż my. To, co dla nich jest nieszkodliwe, turyście z Europy może zrujnować wakacje - podkreśla Ewa Trusewicz, a Michał Piwowarek sprawdza, po czym rozpoznać objawy zatrucia pokarmowego i jak temu zaradzić.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotował: Michał Piwowarek

Gość: Ewa Trusewicz (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 7.08.2017

Godzina emisji: 16.08

kul/ab