Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 13.09.2017

Tłuszcz, cukier... czy grozi nam fala otyłości?

Wnioski z badań przeprowadzonych w Polsce przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są alarmujące - aż 31 procent ośmiolatków ma nadwagę, z kolei wśród dzieci w wieku 11 i 12 lat aż 20 procent cierpi na otyłość. Dlaczego polskie dzieci tyją?  

Małgorzata Sobczyk Martwiące jest to, że produkty skierowane do dzieci zawierają najwięcej "dosładzaczy" i "podkręcaczy" smaku, żeby młody konsument się od nich uzależnił

- Na przestrzeni ostatnich 50 lat bardzo zmienił się skład produktów, które kupujemy, jemy i którymi karmimy dzieci - mówi w "Czacie Czwórki" Małgorzata Sobczyk z Fundacji Szczęśliwi bez cukru. - To prawda skład się zmienił, ale także inna niż kilkanaście lat temu jest dostępność pewnych produktów. Teraz słodycze są wszędzie - przekonuje druga rozmówczyni Piotra Firana dietetyczka Katarzyna Zadka.

Jednym ze sposobów walki z epidemią otyłości są regulacje prawne, które mogłyby skłonić producentów żywności do obniżania poziomu cukru w wyrobach spożywczych. Ważna jest także edukacja i budzenie świadomości nie tylko wśród najmłodszych, ale także ich rodziców. - Gdy wybieramy w sklepie produkty, sprawdzajmy ich skład i na którym miejscu znajduje się cukier - zaznacza Katarzyna Zadka. - Zacznijmy od siebie, bo nasze dzieci muszą widzieć, że zdrowo jemy - podkreśla Małgorzata Sobczyk.

Katarzyna Zadka W diecie liczy się proporcja, a powinny w niej przeważać tłuszcze nienasycone

Czy cukier może uzależniać? Jakich produktów w naszej codziennej diecie powinniśmy unikać? Oraz czym różni się olej palmowy od kokosowego? Więcej o tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Anna Depczyńska

Goście: Małgorzata Sobczyk (Fundacja Szczęśliwi bez cukru), Katarzyna Zadka (dietetyczka)

Data emisji: 13.09.2017

Godzina emisji: 15.07

jsz/ac