- Aby transformacja żywieniowa miała sens oprócz zmiany menu w diecie powinniśmy także zadbać o to, by składała się ona z produktów wytwarzanych lokalnie, co ograniczy potrzebę nadmiernego importu i przekształcania ziem pod uprawę roślin - mówiła Urszula Stefanowicz z Koalicji Klimatycznej.
- Rolnictwo dostosowuje się do zmieniających się potrzeb żywieniowych, ale ewoluuje w złym kierunku. Masowe produkcja żywoności sąjest energochłonna, wymagają zużycia dużej ilości wody i stosowania pestycydów. To model daleki od tego, który pozytywnie wpływałby na klimat - przekonywała.
Jakie kroki trzeba zatem podjąć, aby pomóc środowisku? Czym jest dieta zrównoważona? Czy w przyszłości konieczne będzie wykluczenie z menu posiłków mięsnych? W jaki sposób wpłynie to na nasze zdrowie? Jak zmienić model rolnictwa i czy uda się zminimalizować skalę produkcji i importu żywności? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Urszula Stefanowicz (Koalicja Klimatyczna), Joanna Lotkowska (dietetyk)
Data emisji: 30.01.2019
Godzina emisji: 15.11
ac