Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 18.12.2019

Po co nam gluten? Czy każdy może być na "diecie bezglutenowej"?

Wysypka, bóle stawów i mięśni - to tylko niektóre z objawów uczulenia na gluten. W ofercie wielu restauracji coraz częściej dostępne są potrawy niezawierające tego składnika. To realna potrzeba czy zwykła moda?  

W ofertach sklepów znajdziemy szeroki wybór produktów bez glutenu. Nawet w parafiach w ofercie – poza zwykłymi, znajdziemy także opłatki bezglutenowe.

- Dieta bezglutenowa w pewnym momencie stała się modna, co nie jest do końca dobre, bo dla niektórych jest moda na dietę podważa jej wiarygodność - komentowała dietetyk Monika Wodyczko. - Dysponujemy coraz lepszą diagnostyką, z której pomocą, jesteśmy w stanie wykryć większą ilość nietolerancji i alergii. 2 procent osób cierpiących na celiakię to pacjenci zdiagnozowani. Nie wiemy jak procent nieprzebadanych może mieć problem z nietolerancją glutenu - wyjaśniała.

A objawy tej choroby mogą być bardzo różne. Często nie ujawniają się od razu, lecz po wielu latach. Mogą prowadzić do chorób z autoagresji (autoimmunologiczne). To sytuacja, w której nasz organizm sam siebie atakuje. - Do tej grupy chorób należą m.in. hashimoto, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, których wspólnym mianownikiem może być niezdiagnozowana celiakia - mówiła dietetyk. 

Jak rozpoznać objawy i radzić sobie z chorobą? Na ten temat rozmawialiśmy z osobą cierpiącą na celiakię  Katarzyną Czarnecką. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan 

Gość: Monika Wodyczko (dietetyk), Katarzyna Czarnecka (choruje na celiakię)

Data emisji: 18.12.2019

Godzina emisji: 15.15

ac