Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 17.06.2020

Masa cukrowa odchodzi do lamusa. W modzie kwiaty i "naked cake"

Weselne, urodzinowe, szwarcwaldzkie, Sachera, bezowe, lub po prostu śmietankowe - torty są sposobem na to, by dzień stał się wyjątkowy. Do ich powstania potrzeba jednak dużo czasu, energii i cierpliwości. Zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy obyci w internecie klienci mają dostęp do setek zdjęć pięknych wypieków. A cukiernik musi sprostać ich wymaganiom.

Posłuchaj
10:54 _PR4_AAC 2020_06_17-16-14-37.mp3 Torty to już nie tylko lukier i róże z cukru. Magda Wawrzaszek o trendach cukierniczych (Czat Czwórki) 

Jej torty przypominają futurystyczne dzieła sztuki. Specjalizuje się w robieniu cukierków domowej roboty: toffi z solą morską, krówek, czy irysów. Są widowiskowe, pyszne i bez niepotrzebnej chemii. Tworzenie tortu zajmuje jej kilka dni. - Pierwszego piekę biszkopt, drugiego kroję go i przekładam warstwami, dopiero po odleżeniu kilku godzin w lodówce, trzeciego dnia jest gotowy do dekoracji - opowiada Magda Wawrzaszek.

Inspiracji na swoje kompozycje szukała w internecie. Zachwyciły ją opierające się na starej technice włoskie i angielskie torty. Wdrożenie się w te przepisy było trudne szczególnie na początku. - Niewiele na temat tradycyjnych technik dało się wyczytać w sieci. Trudno było też o szkolenia w tym zakresie - mówiła cukierniczka.

Z pomocą przyszły algorytmy, które zaczęły podrzucać jej coraz więcej ciekawych podpowiedzi. Na początku ćwiczyła "na brudno", na pergaminie, później przenosiła wzory na tort. - Masa cukrowa odchodzi do lamusa. W mainstreamie jest teraz masa maślana, dekorowanie tortów świeżymi kwiatami i tzw. naked cake, czyli torty, w których widoczna jest warstwa biszkoptu. Klienci szukają też oryginalności, np. tortów w bardzo żywych kolorach - opowiadała. 

Aby zacząć przygodę z artystycznymi wypiekami, wystarczy mieć odrobinę pasji do pieczenia i dryg do rysowania. Bo wszystko zaczęło się od jej zainteresowań plastyką. Szczęśliwy zbieg okoliczności sprawił, że ktoś zaproponował jej pomoc w zakładzie cukierniczym i dziś sama wypieka, eksperymentuje z masami i dekoruje cukiernicze słodkości. Więcej o aktualnych trendach w tej dziedzinie mówiła w rozmowie z Dominiką Klimek.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Magdalena Wawrzaszek (cukierniczka)

Data emisji: 17.06.2020

Godz. emisji: 16.07

ac