Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 08.04.2017

Erzac w kuchni. "Farbowane ryby i szynka z mortadeli"

Słowo "erzac" pochodzi z języka niemieckiego, oznacza produkt zastępczy, a w PRL-u smakowało jak indyk a la flaczki albo wyrób czekoladopodobny.
Posłuchaj
  • Jak gospodynie domowe radziły sobie w czasie kryzysu, czyli rzecz o produktach zastępczych (Klucz kulturowy/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
żywność na kartki 1200 pap.jpg
Życie na kartki, czyli shopping w PRL-u

W czasach kryzysu żadna z gospodyń domowych nie śmiała marzyć o skórce pomarańczowej, dlatego do wielkanocnych bab zmyślne panie domu dodawały kandyzowaną marchewkę. A w roli kaparów występowały... niedojrzałe, zielone owoce nasturcji. - Kiedy chciało się gościom zaserwować łososia, farbowało się dorsza przecierem pomidorowym. Z tej ryby robiło się także kotlety, flaki a nawet desery - opowiada dziennikarz i bloger Wojciech Przylipiak.

Z jakich owoców robiono oliwki, w jaki sposób ziemniaki zamieniały się w marcepan, a mortadela w schabowego? Do jakiego deseru używano pieczarek? I jaki napój powstawał z bobu? O tym m.in. w materiale Eli Burzy.

Wojciech Przylipiak Zamiennictwo w kuchni w PRL-u wynikało głównie z tego, że czegoś nie było w ogóle, a co innego mieliśmy w nadmiarze

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Data emisji: 8.07.2017

Godzina emisji: 15.15

kul/mk