Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 26.03.2017

Gulasz i paprykarz, czyli jak Węgrzy zadomowili się w języku polskim

- Słowa gulasz, paprykarz, czyli sztandarowe dania kuchni węgierskiej weszły do powszechnego użytku, a dania te stały się częścią naszego menu. - Podobnie trunki takie jak tokaj albo antał - mówi tłumaczka Anna Butrym.
Posłuchaj
  • Śledzimy węgierskie tropy w języku polskim (Klucz kulturowy/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
gruszki 1200.jpg
Gruszki, które zwiastują niespełnioną obietnicę

Niektóre słowa zapożyczone z języka węgierskiego są już dziś anachronizmami, a jeśli przetrwały to w specjalistycznej terminologii. - W wojsku mamy orszak, szereg, hajduka, husarza. Nawet nasz krakowski hejnał przywędrował do nas z Węgier - tłumaczy hungarystka i autorka vloga "Węgierska randka". 

A jakie słowa od Słownian zapożyczyli Węgrzy? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Data emisji: 25.03.2017

Godzina emisji: 15.43

kul/gs