Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 25.05.2017

Zaglądamy biegaczom w talerze. Co jeść, by lepiej biec?

Owsianka mogłaby się wydawać nudną propozycją, więc dietetyk sportowy podaje kilka wskazówek na urozmaicenie diety biegacza w sezonie wiosennym i letnim.
Posłuchaj
  • Co w sezonie wiosna i lato powinni jeść biegacze? (Biegam, bo lubię/ Tójka)
Czytaj także

- Dobrą alternatywą jest kasza jaglana lub komosa ryżowa, będąca cennym źródłem białka. Płatki owsiane natomiast można zastąpić tymi jaglanymi bądź właśnie z komosy ryżowej. Alternatywą dla tradycyjnych śniadań jest również dobrej jakości pieczywo ze źródłem białka, np. z pastą z jajka i awokado albo twarożkiem z małą ilością jogurtu, do których wrzucamy nowalijki - opowiada Urszula Somow.

Kilka godzin po śniadaniu trzeba pamiętać o obiedzie, będącym jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. O tym, jak uczynić z niego dobre źródło energii mówimy więcej w nagraniu. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzą: Krzysztof Łoniewski, Paweł Januszewski
Gość: Urszula Somow (dietetyk sportowy)
Data emisji: 25.05.2017
Godzina emisji: 17.24

sm/fbi