Polskie Radio Dzieciom
Adam Koniecki
11.08.2019
Kuchnia niemiecka
Wbrew obiegowym opiniom bogata w różnorodność potraw i dań. To nie tylko golonki, schaby, sznycle, kiełbasy, do tego ziemniaki w różnych postaciach czy kiszona kapusta. Miliony Turków, Greków czy Włochów przybywających od ponad 50 lat do Niemiec, urozmaicili kuchnię naszego zachodniego sąsiada dodając jej orientalnego i śródziemnomorskiego smaku.
Posłuchaj
-
[DAB] RD (PCM) 11 sierpień 2019 15_00_04_ZDS_.mp3
Czytaj także
Goście audycji: Magda Dercz oraz Hanna Szymonik.
Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre. W każdą niedzielę o godz. 15.00, do stołu zaprasza Marta Powałowska.
Data emisji: 11.08.2019