Czwórka
Paulina Jakubowska
28.12.2018
Szybki sposób na karnawałową sałatkę
- W karnawałowych sałatkach chodzi o to, żeby były łatwe do zjedzenia, miały fajny smak i były w miarę ciężkostrawne - mówi kucharz, Bartek Adamski.
Posłuchaj
-
Jak zrobić karnawałową sałatkę? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Czytaj także
- Moja wizja imprezowych sałatek jest bardzo prosta. Należy wziąć kromkę chleba i na nią dać jakiś smak. Może to być sałatka jarzynowa, czy popularny gyros - mówi ekspert Czwórki. - Najpopularniejszą sałatką imprezową jest wspomniany gyros lub sałatka z kurczakiem - dodaje.
Niezbędnymi składnikami, bazą, dla proponowanego przez Bartka Adamskiego dania jest: pierś z kurczaka (wcześniej zamarynowana w oleju i ulubionych przyprawach), sałata lodowa, ogórek kiszony, papryka, dodatkowo czerwona cebula czy pomidor.
Jak to wszystko złożyć w pyszną całość? Jakim sosem doprawić? I czemu będzie to smakowało sto razy lepiej niż gotowa sałatka z marketu? O tym w nagraniu rozmowy.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz
Data emisji: 28.12.2018
Godzina emisji: 8.40
pj/kd