Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Sylwia Mróz 23.12.2019

Najlepsze kluski z makiem na świecie

- Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty.
Posłuchaj
  • Jak przygotować najlepsze kluski z makiem? (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także

Wigilijne przepisy mają to do siebie, że większość potraw jest prosta w przygotowaniu, tradycyjna, tworzona z dbałością o dobór składników. Zestaw dań jest wspólny dla większości domów w Polsce, poza nielicznymi wyjątkami. Każda rodzina ma jednak swoje przepisy, w związku z czym nic nie smakuje tak samo. Tak jest np. z kluskami z makiem.

Ewa Gierko poleca, by przygotowania zacząć od mielenia namoczonego maku, najlepiej trzy razy. - Dodatkowo zaparzamy suszone śliwki, rodzynki, daktyle, co tylko mamy pod ręką. Gdy klusek nie jedzą dzieci, to do parzących się owoców dolewam odrobinę alkoholu - mówi restauratorka.

Do maku warto dodać olejek migdałowy, który nadaje potrawie dodatkowy aromat i poprawia smak. Dlaczego tak przygotowanych elementów lepiej nie mieszać, a przygotowywać w miarę rosnących apetytów uczestników kolacji wigilijnej? O tym mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Ewa Gierko (współwłaścicielka restauracji Nienażarty)
Data emisji:
21.12.2016
Godzina emisji:
11.18

sm/fbi