W Bałtyku znów pojawiły się sinice, cyjanobakterie, które mogą być groźne zarówno dla organizmu człowieka jak i zwierząt. Ich zakwit powoduje nadmierna ilość związków azotowych i fosforanowych. Większość z nich pochodzi niestety z rolnictwa, ale także z używanych przez nas proszków do prania czy mycia naczyń oraz ze ścieków wylewanych przez statki wprost do Bałtyku.
W audycji ponadto:
- Serwis informacyjny.
- Pod koniec lipca powiat sandomierski nawiedziła potężna ulewa. Najdotkliwiej odczuli ją mieszkańcy Sandomierza a także m.in. okolicznej gminy Wilczyce. Obchodzone tam ostatnio święto plonów - nie było tak radosne jak zazwyczaj.
- Zakaz dodawania cukru, konserwantów, barwników, czy aromatów identycznych z naturalnymi, za to możliwość dodawania przecierów - to niektóre ze zmian w przygotowywanej przez Parlament Europejski nowej dyrektywie o sokach owocowych.
- Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowują technologię nowej żywności - zaprojektowanej od podstaw pod kątem działania prozdrowotnego, skomponowanej ze składników, zawierających dużą koncentrację związków bioaktywnych.
- Rząd przyjął projekt zakładający wzost krajowej produkcji białka. Chce zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe i uniezależnić się od importu soi. Będzie to oznaczało wzrost powierzchni upraw roślin strączkowych.
- ARMiR: Do trzystu tysięcy złotych mogą otrzymać rolnicy, którym wiosenne przymrozki czy lipcowe huragany zniszczyły uprawy. Jeszcze do 29.08 wnioski o takie wsparcie przyjmuje Agencja.
Prowadząca: Teresa Martyka.