Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Szałowska 31.01.2011

Afrykańska kuchnia we Francji

Wśród uczniów Akademii Le Cordon Bleu są przedstawiciele różnych narodowości. Uczą się kuchni francuskiej, ale także wymieniają dorobkiem kultur i tradycji swoich krajów.
Afrykańska kuchnia we FrancjiGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Afrykańska kuchnia we Francji

Alice przyjechała aż z Johannesburga, by we Francji studiować tajniki kulinarnej sztuki. Najbardziej odpowiada jej kuchnia burgundzka, czyli pieczone mięsa, musztarda z Dijon, ślimaki i żabie udka, a wszystko z dodatkiem wina.

- W Południowej Afryce nie mamy jednej tradycyjnej potrawy. Mamy 11 oficjalnych języków, więc i kuchnia jest prawdziwą mieszanką kulturową – opowiadała Markowi Brzezińskiemu.

Popularne są wpływy hinduskie, holenderskie i brytyjskie. – Tradycyjne śniadanie to gotowane pomidory z jajkami na bekonie, jak w Anglii – dodała.

Choć w RPA popularne jest mięso gazeli i strusia, Alice przygotowała dla nas ślimaki po burgundzku.

Aby usłyszeć przepis i proces przygotowania wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(asz)