Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 24.12.2010

Słodki suflet korzenny

Suflety to ciasta wymagające dużej cierpliwości i wytrwałości przy przygotowaniu. Rozkoszny smak jaki posiadają wynagradza jednak z nawiązką wszystkie trudy.
Suflet jest doskonałym dodatkiem do kawySuflet jest doskonałym dodatkiem do kawyźr. Wikipedia. pl
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 120 g cukru
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • Przyprawa do ciasteczek korzennych KAMIS

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 50 minut

Śmietankę zagotować z przyprawą korzenną, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem, miskę z żółtkami ustawić na garnku z wrzącą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), dodać śmietankę, ubijać tak, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdy zgęstnieje, wystudzić. Do masy dodać ubitą z łyżką mąki ziemniaczanej pianę, delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wlać do posmarowanych i obsypanych cukrem foremek. Piec 30 minut w temp. 180˚C.

Pieczona poezja!

Smacznego!

(gs)