Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PR dla Zagranicy
Przemysław Pawełek 11.06.2021

Polska książka kulinarna nagrodzona na międzynarodowym konkursie

Książka "The Polish Table"/"Mesa polaca" została wyróżniona w dwóch kategoriach w tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards. Wydanie książki współfinansowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP.

Książka "The Polish Table"/"Mesa polaca" zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) i drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021. Można ją pobrać bezpłatnie na stronie Fundacji Bunkatura.

Wydanie książki współfinansowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar”.  Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami.

Z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, autorką nagrodzonej książki, rozmawiał Przemysław Pawełek.