IAR
Paweł Gawlik
23.12.2010
Dwanaście potraw Moniki Pyrek
Monika Pyrek, bohaterka specjalnego serwisu Polskiego Radia "600 dni do Londynu", w nadchodzące Święta stanie przed nie lada wyzwaniem. Po raz pierwszy to ona wystąpi w roli gospodyni.
Monika Pyrek i Tomasz Zimochfot. Polskie Radio/Przemysław Goławski
Posłuchaj
-
Monika Pyrek o przygotowaniach do świąt
-
Monika Pyrek o świątecznych potrawach
Czytaj także
W jej nowym mieszkaniu w Szczecinie odwiedzą ją rodzice. Wszystkie przygotowania w kuchni spadną więc na Monikę Pyrek, bo - jak sama mówi - „tym razem mama przyjedzie na ostatnią chwilę”.
Nasza tyczkarka przyznaje, że w jej rodzinie obowiązuje tradycyjne podejście do świąt. Na wigilijnym stole pojawia się dwanaście tradycyjnych potraw, ale - jak zaznacza - niektóre „w symbolicznych ilościach”. Te natomiast, za którymi przepadają wszyscy w rodzinie, jak np. karp czy pierogi, przygotowywane są z myślą, by starczyły na jak najdłużej.
Dzięki temu - jak mówi Monika Pyrek - udaje się przedłużyć świąteczną atmosferę. Z wigilijnych potraw wicemistrzyni w skoku o tyczce najbardziej lubi barszcz z uszkami i pierogi.
gaw