Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Paula Golonka 23.05.2011

Oda do ryby

- W Akademii Le Cordon Bleu najczęściej przyrządzamy na 100 sposobów okonia morskiego, który ma niezwykle delikatne białe mięso - mówi Marek Brzesiński, korespondent Polskiego Radia.
Oda do rybyGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Oda do ryby
Czytaj także

W drugiej kolejności przyrządzane są wszelkie odmiany płaskich ryb: turbot, flądra, sola, piotrosz, barwena, żarnica, diabeł morski, mątwa, łosoś.

Marynowany śledź

Do wody wrzucamy marchewkę, tymianek, pietruszkę, czosnek i łyżkę grubej soli morskiej. Po zagotowaniu dodajemy wina, octu winnego, cebuli i pieprzu. Śledzia zalewamy wychłodzoną marynatą, lekko dusimy przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania. Odkładamy do lodówki i podajemy na drugi dzień.

Sałatka z łososiem o dwóch smakach

Ugotowane jajko rozdzielamy na połowę. Żółtko osobno i białko osobno przecieramy przez sitko. Filetujemy surowego łososia. Oliwka, pieprz, sól i do pieca. 160 stopni na 12, 13 minut.

Bierzemy sałatę, pół pęczka rzeżuchy zmielonej w blenderze, cebulka i nasze przetarte jajko i wędzonego łososia. Winegret jest klasyczny: musztarda wymieszana z solą, z pieprzem, drobno posiekane zioła, olej z oliwek, a na koniec ocet. Polewamy sałatkę, a na to dodajemy kawałki wychłodzonego, lekko podpieczonego łososia.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(pg)