Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 17.04.2020

Jak smakuje Liban? Czosnkiem, oliwą i zatharem

Niewielkie państwo z dużym potencjałem kulinarnym. Tabbouleh, hummus, kibbeh nayi - to dania, które na pewno znajdziecie w libańskiej restauracji.

Główne składniki tej kuchni to: warzywa, jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Libańczycy do wielu potraw (nawet do ziemniaków czy ryżu) spożywają płaskie pieczywo – gorący chlebek typu pita, który posypują zatharem - mieszanką przypraw charakterystyczną dla tego regionu świata. 

W prawdziwej uczcie libańskiej nie może zabraknąć również mezze, czyli przystawek.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (18.04) o 17.05 zaprasza Mateusz Kulik

kul/pj