Raport Białoruś

Na Białorusi i w Rosji rozpoczyna się Maslenica

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2015 21:00
U wyznawców prawosławia to tydzień ostatów, dobrej zabawy poprzedzający Wielki Post.
Audio
  • Relacja Włodzimierza Paca z Mińska (IAR): na Białorusi zaczyna się Maslenica
Podczas Maslenicy tradycją jest jedzenie drożdżowych naleśników - blinów
Podczas Maslenicy tradycją jest jedzenie drożdżowych naleśników - blinówFoto: Glowimages/East News

Maslenica rozpoczęła się w poniedziałek od otwarcia w miastach kiermaszy pod gołym niebem, gdzie będzie można spróbować tradycyjnych dań. Przygotowywane są naleśniki nadziewane miodem, dżemami i twarogiem. W ogromnych kotłach robiona jest "ucha", czyli zupa rybna. Obowiązkowymi produktami, które powinno się jeść w tym tygodniu, są sery i masło.
Maslenica zakończy się w niedzielę spaleniem wykonanej ze słomy kukły. Ma to symbolizować pożegnanie zimy.
W przeszłości na wsiach na Maslenicę praktykowano również walki na pięści, ale ten zwyczaj na Białorusi praktycznie zanikł.

IAR/agkm

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Czytaj także

Kolędy dla Mickiewicza przed pomnikiem w Mińsku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2012 14:30
Około 100 osób kolędowało pod pomnikiem Adama Mickiewicza w stolicy Białorusi, Mińsku. W tym roku mija 214 rocznica urodzin wieszcza.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Białorusini na święta przepędzali z izby Kaliady

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 14:58
Starym wiankiem Białorusini przeganiali kiedyś biedę z izby. W niektórych wsiach odbywały się zaślubiny, tzw. Żeniaczka Ciereszki. To niektóre ze zwyczajów świątecznych, o których mówią etnografowie.
rozwiń zwiń