Pasztet jako oś wielkanocnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2016 14:00
Jak pisał Brillat-Savarin - "Dobrym kucharzem można zostać, ale dobrym pasztetnikiem trzeba się urodzić...".
Sporządzenie dobrego pasztetu to prawdziwa sztuka
Sporządzenie dobrego pasztetu to prawdziwa sztukaFoto: PAP/Jakub Kaczmarczyk

Spotkamy ze smakoszami i restauratorami: Eugeniuszem Miętkiewiczem i Zbigniewem Kmieciem. Porozmawiamy na temat niuansów przygotowywania pasztetu, przedyskutujemy przepisy.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" - w sobotę (19.03) w godz. 12.00-12.30 - zaprasza Łukasz Modelski.

mm/bch

Zobacz więcej na temat: kuchnia Wielkanoc
Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:08
- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń