W kuchni dworskiej bóbr to postne danie

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 17:58
- Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra.
Audio
  • Polska kuchnia w czasie postu (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

W audycji poświęconej kuchni postnej była również mowa o różnicach między kuchnią dworską i chłopską ("funkcja jedzenia jest radykalnie odmienna") czy o tym, jak na post wpływały niedostatki przednówka.  

Nie zabrakło również opowieści o tegorocznym programie kulinarnym festiwalu Nowe Epifanie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie)

Data emisji: 9.03. 2019

Godzina emisji: 12.30