Słoweńska kuchnia i golf. Spotkanie z Aną Roš

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2019 14:30
- Pierwsza lekcja gotowania, którą dostałam, polegała na tym, że przyjaciel mojego męża uczył mnie powtarzalności dań. Na konkretnej potrawie. Kiedy przyjechał następnym razem, to, co mu podałam, było rożne od tego, co wspólnie zrobiliśmy. On na to: "W kuchni musisz umieć powtórzyć to samo. To tak jak z golfem" - mówiła w Dwójce światowej sławy szefowa kuchni. 
Audio
  • O kuchni słoweńskiej. Spotkanie z Aną Roš (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: pixabay/domena publiczna

Gościem audycji była Ana Roš, która w dolinie Soča Kobarid (Słowenia) prowadzi wraz z mężem Valterem restaurację Hiša Franko. Jej medialna sława zaczęła się w chwili, gdy w maju 2016 roku została bohaterką jednego z odcinków amerykańskiego serialu dokumentalnego "Chef’s Table" i gdy przyznano jej tytuł "The Best Female Chef of the Year" (Najlepsza szefowa kuchni na świecie).

- Kiedy grałam w golfa pierwszy raz w życiu zamachnęłam się jakoś i w pierwszym uderzeniu trafiłam do dołka. Wydałam okrzyk radości, ale później nie wcelowałam już do żadnej dziury. Tak samo było z kuchnią. Pracowałam z przepisem, wyszło mi coś dobrego, ale ani nie mierzyłam czasu i temperatur, ani nie odmierzałam składników. I nie mogłam powtórzyć tego w tej samej formie, każde następne danie było inne. Przyjaciel męża, który prowadzi swoją restaurację bardzo mi pomógł. Bez przerwy wiercił mi dziurę w brzuchu, mówiąc: "Zapisuj wszystko i powtarzaj, powtarzaj i jeszcze raz powtarzaj" - opowiadała Ana Roš.

Tak wyglądała część techniczna kulis jej sukcesu. A jak było z częścią kreatywną, która decyduje o tym, że gotowanie staje się sztuką? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 25.05.2019

Godzina emisji: 12.30

mko/pg