Od wieku XVIII definiowanie tego, co jest sztuką i jaką funkcję ma ona pełnić zdążyło jednak kilka razy się zmienić. Jak więc w tym kontekście należy patrzeć na gotowanie z dzisiejszej perspektywy?
- Ciągle chyba taką kategorią, która pasuje do różnych rzeczy, które zdarzyły się od XVIII w. jest przekonanie o tym, że sztuka jest bezinteresowana, i że jest to sfera czystej wolności. Artysta jest człowiekiem wolnym. Natomiast nawet najbardziej kreatywny kucharz ma to ograniczenie, że on karmi. Jego potrzeby biologicznej zaspokojenia głodu - podkreślała Dorota Koczanowicz.
Co jej zdaniem upodabnia gotowanie do sztuki? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: dr Dorota Koczanowicz (autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki")
Data emisji: 5.01.2018
Godzina emisji: 12.30
pg/bch