Wszystko o pomidorach

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 11:30
W tym wydaniu audycji Łukasz Modelski i jego gość rozmawiali o jednych z najbardziej popularnych warzyw - pomidorach.
Pomidory czekoladowe
Pomidory czekoladowe Foto: shutterstock.com/Alisadox

Kiedy w Europie zaczęto jeść pomidory? Jakie są najlepsze ich odmiany? W jaki sposób przechowywać pomidorowe nasiona? Kim są ich kolekcjonerzy?

O świecie miłośników pomidorów porozmawialiśmy w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" z jednym z nich - Cezarym Michalcem, ogrodnikiem.  

Japońscy naukowcy opracowali metodę szybkiego pomiaru ilości barwników. Dzięki temu udało się im dokładnie ustalić, jak wpływają one na smak i aromat aż 157 różnych odmian pomidora. Wyniki badań wykazały, że odmiany pomidorów z większą zawartością chlorofilu mają również wyższą zawartość cukru. Z tym wiąże się poziom związków odpowiadających za zapach.

Jak tłumaczą autorzy: "Pigmenty takie jak karotenoidy nie mają smaku, ale są prekursorami związków nazywanych apokarotenoidowymi lotnymi związkami organicznymi, które odpowiedzialne są za owocowy i kwiatowy zapach pomidorów. To z kolei zwiększa wrażenie słodkości warzywa".

Poza tym gen, który odpowiada za "brzydki" wygląd pomidora, wiąże się też z wyższym poziomem cukrów.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Autor audycji jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.

Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.

Posłuchaj
28:35 2022_10_09 11_00_08_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 Wszystko o pomidorach (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski 

Gość: Cezary Michalec (ogrodnik)

Data emisji: 9.10.2022

Godzina emisji: 11.00

mo

Czytaj także

Smaki przygody w Ameryce Południowej

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2022 13:00
Rożne postacie baraniny, mnogość gatunków ziemniaków, steki, żebra i ogony wołowe, zupełnie inne niż w Polsce kurczaki oraz… świnki morskie. O swoich kulinarnych doświadczeniach z podróży po Ameryce Południowej w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział Grzegorz Kapla – autor książki "Nad rzekę, której nie ma".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia w dobie kryzysu i w dobie prosperity

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 11:30
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Przemysław Bociąg, antropolog kultury i dziennikarz. Rozmawialiśmy o wpływie gospodarek niedoboru i ekonomicznego boomu na zwyczaje żywieniowe społeczeństwa.
rozwiń zwiń