W jaki sposób państwa wpływają na wybory kulinarne swoich obywateli? Co włożyć do garnka w sytuacji kryzysu, a co w czasie prosperity?
O wpływie gospodarek niedoboru i ekonomicznego boomu na zwyczaje żywieniowe rozmawialiśmy w audycji z Przemysławem Bociągiem. Z zawodu wyuczonego to antropolog kulturowy. Z wykonywanego – redaktor i wydawca. Współautor książki "Sztuka życia dla mężczyzn". Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu "Smak Nabyty". Miłośnik dobrych butów, domorosłej psychologii i serialu Mad Men.
[opis za wydawnictwem Agora]
24:05 Dwójka droga przez make 2.10.2022.mp3 Kuchnia w dobie kryzysu i w dobie prosperity (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
Autor audycji jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Przemysław Bociąg (antropolog kultury, dziennikarz, autor książek)
Data emisji: 2.10.2022
Godzina emisji: 11.00
pg